Regimul vegetarian. Un stil de viata
CUPRINS
1. Pericolele consumului de carne
3. Efectele benefice ale regimului vegetarian
4. Influenta hranei asupra mintii
5. Proteina vegetala vs proteina animala
6. Alimentatia vegetariana si sanatatea
6. Cum devii vegetarian
Exista numeroase motive pentru care oamenii aleg sa nu mai consume carne. Iar cel mai des intalnite motive sunt din dragoste pentru animale sau din iubirea pentru ei insisi.
1. Pericolele consumului de carne
Studiile arata ca persoanele vegetariene prezinta semnificativ incidente mai scazute de cancer in raport cu persoanele consumatoare de carne. De asemenea, speranta de viata a persoanelor care consuma doar fructe si legume este mult mai mare si ca toate maladiile cardio-vasculare sunt prezente intr-un procent mult mai redus.
Este bine cunoscut faptul ca animal sacrificare...........................
3. Efectele benefice ale regimului vegetarian
Alimentatia echilibrata din care s-a exclus complet carnea va determina in timp o stare ce sanatate excelenta
3. Influenta hranei asupra mintii
Hrana influenteaza calitatea mintii omului, jucand un rol important in elevarea si desavarsirea acesteia.
Un regim alimentar bazat exclusiv pe o alimentatie vegetariana, e de natura sa calmeze mintea, in timp ce un regim condimentat, cu produse de origine animala, o excita si o tulbura foarte mult.
Noi suntem intr-o mare masura ceea ce mancam. Hrana pe care o ingeram cu pofta, se regaseste in final, mai mult sau mai putin transformata, in fiecare din celulele corpului nostru, influentandu-ne nu doar vitalitatea si sanatatea fizica ci chiar modul de a gandi.
Asadar, intrucat calitatea mintii depinde de cea a hranei, este de recomandat sa adoptam un regim alimentar avand la baza cat mai multe fructe, legume, produse lactate si cereale de buna calitate.
O astfel de alimentatie va determina in timp o stare de sanatate, atat fizica cat si mentala, excelente.
4. Proteina vegetala vs proteina animala
Proteina este un macronutrient pentru repararea, mentinerea si cresterea masei musculare. Carnea constituie una dintre sursele importante de proteine, dar in acelasi timp este saraca in vitamine, minerale, si hidrati de carbon. Un studiu realizat pe copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 2 ani care nu au consumat proteine animale, ci doar proteine vegetale provenite din grau, nuci si alte cereale, a demonstrat ca necesarul proteic poate fi asigurat chiar si numai printr-o alimentatie exlusiv vegetala, copiii respectivi dezvoltandu-se excelent, atat din punct de vedere fizic, cat si psihomotor.
Cele mai indicate surse de proteine sunt lactatele, ouale, cerealele, leguminoasele si lactatele consumul acestora putand asigura aportul optim de acizi si aminoacizi esentiali organismului.
Continutul mediu de proteine al alimentelor de origine animala, chiar si al celor mai bogate, nu depaseste 20%, iar o parte dintre acestea se degradeaza si prin prelucrarea termica.
In cazul carnii, prin fierbere sau prajire, cantitatea de proteina utilizabila pentru organism scade la jumatate. Astfel, carnea ca aliment, devine, prin comparatie cu alte alimente vegetariene, foarte scazuta ca nivel proteic. Nucile si germenii de grau desi contin intre 10% si 15% proteine, consumate ca atare, au pierderi proteice minime.
Expertii sustin ca totalul de proteine necesar pe zi este de 46 de grame in cazul femeilor si 56 de grame in cazul barbatilor, putand fi asigurat cu usurinta din produsele lactate si alimentele vegetale. Sunt persoane care necesita un aport ridicat de proteine ( 70 grame). Este cazul sportivilor, femeilor insarcinate sau cele care alapteaza.
Un procentaj important de proteine se afla in cereale si leguminoase. Proteinele din alge (in Ciad si Nigeria unele populatii folosesc o alga albastra cu 70% proteine-cel mai mare continut de proteine cunoscut), ciupercile (continut peste 30%-o adevarat carne vegetala), graul, ovazul, secara (37-40%), lintea, mazarea, fasolea (21-24%), nucile, alunele (13-15%), lactate (35%), folosite in diverse combinatii, pot asigura fara probleme necesarul proteic de care are nevoie organismul.
Un regim compus din fructe, legume si cereale poate fi considerat ca fiind perfect echilibrat. In plus, supraabundenta in proteine, datorita consumului exagerat de carne, nu este mai putin grava decat lipsa lor, antrenand bolile ficatului si o crestere a presiunii sanguine.