3 tipuri de seminte care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta
Semintele sunt un izvor important de antioxidanti si nutrienti din care deriva multiple beneficii asupra organismului. In plus, pot fi consumate in multe combinati precum smoothie-uri, sucuri naturale sau salate.
Iata 3 tipuri de seminte care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta
1. Seminte de canepa

Canepa este considerata de catre nutritionisti una dintre cele mai benefice plante pentru organism. Semintele de canepa sunt un super-aliment care contine peste 30% proteina pura si 40% fibre aducand beneficii semnificative sanatatii.
-sunt antioxidanti puternici
-continutul bogat de omega 3 si omega 6 are proprietati antiinflamatorii si de echilibrare
-reduce riscul de infarct si nivelul de colesterol rau (LDL)
-imbunatatesc randamentul cerebral
-continutul de calciu, fier si fosfor ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si tesuturilor
-au un indice glicemic scazut fiind ideale in alimentatia diabeticilor
-creste nivelul de energie
-stimuleaza circulatia sanguina
-favorizeaza echilibrul hormonal
Cum consumi semintele de canepa
Semintele de canepa au un gust foarte placut si le poti consuma impreuan cu cereale la micul dejun sau le poti adauga in salatele de fructe si legume. De asemenea, merg de minune, adaugate in sucurile naturale si smoothie-uri.
2. Seminte de dovleac

Semintele de dovleac sunt bogate in vitamine si minerale, iar de aici deriva un mare numar de beneficii pentru organism.
Beneficiile seminteleor de dovleac
- datorita continutului de fier, semintele de dovleac te ajuta sa combati anemia, sa iti imbunatatesti circulatia sanguina si sa ai mai multa energie.
- semintele de dovleac crude contin o cantitate importanta de mangan (35 de grame aduc 50% din doza zilnica recomandata de specialisti) cu ajutorul caruia iti mentii oasele puternice si micsorezi considerabil riscul de osteoporoza.
- magneziul din semintele crude de dovleac ajuta la refacerea muschiului cardiac, deci iti protejeaza inima. In plus, alaturi de acizii grasi nesaturati, magneziul are rolul de a preveni infarctul si afectiunile cardiovasculare la modul general.
- contin fibre, care sprijina sistemul digestiv, stimuleaza peristaltismul si reduc constipatia
- reprezinta o buna sursa vegetala de omega-3 (acid alfa linolenic), important pentru vitalitatea intregului organism, circulatia sanguina si inima.
- continutul de triptofan este una dintre marile calitati ale semintelor de dovleac. Triptofanul este convertit in organismul tau in serotonina si apoi in melatonina. Prezenta serotoninei are rolul de a combate depresia si a spori starea de bine, iar melatonina te ajuta in combatarea insomniei si obtinerea unui somn linistit si odihnitor. In acest fel organismul isi sporeste capacitatea de regenerarare si toate procesele sale interne functioneaza mai bine.
- contin fitosteroli, elemente care, daca sunt consumate in mod regulat, scad absorbtia de colesterol din tractul gastrointestinal.
(Sursa: sanovita.ro)
Cum consumi semintele de dovlec
Le poti consuma crude (varianta cea mai buna pentru a beneficia de aportul complet de vitamine si minerale) sau prajite. Le poti adauga in salate, smoothie-uri.
3. Seminte de in
Semintele de in reprezinta o sursa vegetala foarte importanta de acizi graşi omega-3, importanti în combaterea inflamatiilor.
Beneficiile semintelor de in
-ajuta la scaderea colesterolului si la sanatatea sistemului cardiovascular
-sunt bogate in fibre, astfel incat favorizeaza absorbtia nutrientilor si reduc constipatia
Cum consumi semintele de in

Semintele de in le poti consuma in ambele feluri: atat macinate, cat si intregi, dar, in ultimul caz, numai in anumite situatii. Important este insa sa fie cumparate intregi, nu gata pisate, pentru ca partea interioara a lor isi pierde proprietatile destul de repede atunci cand este expusa la lumina.
In opinia nutritionistilor, semintele de in nu ar trebui consumate intregi decat daca sunt inmuiate in prealabil in apa, intrucat corpul nostru nu le poate descompune, asadar le elimina intregi si, astfel, multe dintre beneficiile lor se pierd in mod inutil. Daca le inmoi insa in lichid, nu uita sa adaugati suficient, intrucat semintele de in absorb pana la de 6 ori greutatea lor.
Pentru asimilarea acestora, este indicat sa le rasnesti sau sa le hidratezi înainte de a le consuma.
(Sursa: sanovita.ro)
.