Alivenci-placinte cu branza, malai si afine

Astazi iti propun un preparat care este o delicatesa in bucataria traditionala moldoveneasca: alivenci- placinta cu branza, malai si afine.
Nu-i asa ca suna apetisant? Cu siguranta va fi un deliciu, iar gustul afinelor se va imbina perfect cu restul ingredientelor oferindu-ti niste arome de te lingi pe degete.
Preparatul poate fi un desert fabulos daca este dulce sau un aperitiv savuros daca este sarat. Este foarte usor de preparat, iar rezultatul este absolut fabulos.
Ingrediente pentru alivenci
- 400 gr branza de vaci dulce
- 4 oua
- 4 linguri de malai
- 2 linguri de faina
- 2 linguri de smantana
- 2 linguri de unt (80% grasime)
- o ceasca de afine
- sare
- 150 gr zahar
- coaja rasa de la o lamaie
Ingrediente pentru sosul de afine
- 200 g afine
- 150 g zahar
- 150 ml de apa
- 1/2 lingurita coaja rasa de lamaie
Daca optezi pentru alivenci sarate renunta la zahar si lamaie si adauga ceapa verde si marar
Cum prepari alivenci moldovenesti pufoase si fragede?
Intr-un bol adauga branza de vaci pe care o amesteci bine cu o lingura, de preferat cu una din lemn pana devine cremoasa.
Apoi spargi ouale, separand albusurile de galbenusuri. Intr-un castron freci galbenusurile si in altul bati albusurile.
Adauga galbenusurile peste branza si amesteca bine pana la incorporare completa. Continua adaugand, zaharul untul si smantana si amesteca in continuare dupa care adauga treptat malaiul, faina, coaja de lamaie si sarea. Framanta bine compozitia apoi adauga albusurile batute spuma si framanta aluatul pana devine uniform.
Puneți cateva linguri de faină într-o farfurie si tavaleste afinele prin faina. Dupa care adauga-le in compozitie. Procedand astfel vei impiedica ca afinele sa alunece prin aluat si sa se duca toate pe fundul tavii.
Toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt. Introdu tava in cuptorul incins in prealabil. Lasa la copt la foc potrivit pentru circa 30-40 minute.
Cat timp alivencile sunt in cuptor prepara sosul de afine. Iata cum trebuie sa procedezi:
Pune la fiert afinele impreuna cu zaharul, coaja de lamaie si apa.
Lasa sa fiarba pana se leaga putin si afinele s-au inmuiat
Cand preparatul s-a copt, scoate tava din cuptor. Taie in bucati egale si serveste-le cu sosul de afine.
Foto: Pinterest