Consumul de cacao-''hrana zeilor''

Boabele de cacao sunt semintele fermentate ale copacului de cacao, Theobroma cacao, care era considerat divin, iar in limba aztecilor cuvantul cacao inseamna "hrana zeilor". Boabele de cacao cresc in pastaile de cacao, care dupa recolatre sunt zdorbite, prajite şi macinate. Rezultatul este lichiorul de cacao, care este folosit direct pentru fabricarea ciocolatei sau este prelucrat în continuare pentru a se obtine untul de cacao si praful de cacao.
De cele mai multe ori situatiile imprevizibile duc la alterarea dispozitiei noastre si astfel este necesar sa gasim solutii pentru a combate evenimentele neplacute. Majoritatea cercetatorilor au constatat ca putem avea un tonus bun si o stare de spirit optimista daca vom consuma bauturi sau preparate pe baza de cacao. In plus, cacao este un remediu natural pentru numeroase probleme de sanatate.
Cercetatorii din cadrul Universității Washington din St. Louis au constatat in baza unor studii aplicate pe mai multi participanti, ca cei care au consumat zilnic cacao aveau un risc mai redus de a se confrunta cu probleme cardiovasculare, in comparatie cu cei care nu au consumat respectiva bautura. Totodata s-a observat o crestere a nivelului de colesterol bun, acesta avand proprietati antiinflamatorii si antioxidante.
Beneficiile consumului de cacao se datoreaza numeroaselor flavonoide din compozitia bobului de cacao, cu proprietati puternic antioxidante ce lupta contra actiunii radicalilor liberi. previne infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul. Ajuta la buna funcţionare a creierului, imbunatateste memoria, putand chiar sa reduca riscul aparitiei dementei.
O singura ceasca de cacao bauta o data pe zi sau un preparat cu un continut de cacao regleaza nivelul tensiunii arteriale şi imbunatateste sanatatea vaselor sanguine. In plus, cacaoa bauta dimineața la micul dejun, este o sursa de buna dispozitie pentru intreaga zi. Substantele active din boabele aromate stimuleaza eliberarea endorfinei si serotoninei- substante numite hormonii fericirii.

Cacaoa are proprietati excelente pentru improspatatrea pielii imbatranite sau deteriorare. Datorita continutului foarte mare de antioxidanti, cacaoa protejeaza pielea de efectele radicalilor liberi si grabesc regenerarea celulara, iar combinata cu miere sau iaurt, poate face minuni. Pe langa ceasca de cacao bauta dimneata, aplica pe piele, de 2 ori pe saptamana, un preparat compus dintr-o lingurita de pudra de cacao si una de miere. Lasa sa actioneze 15 minute dupa care spala cu lapte degresat.
Cand vei savura o ceasca cu cacao sau o bucatica de ciocolata, sa ai în vedere toate beneficiile pe care le aduce cacaua starii tale de sanatate.
De retinut:
Pentru efecte garantate, opteaza pentru cacaoa neprelucrata, pudra raw de cacao dar si despre pudra integrala de cacao, din care nu au fost extrase grasimile.
Daca doresti sa te bucuri de beneficiile bobitelor de cacao prin consumul de ciocolata, alege un sortiment cu minimum 70% cacao.