Aperitiv spaniol-3 retete de tapas

De curand am revenit din Barcelona unde am experimentat bucataria spaniola pentru care am facut o pasiune. Asa ca m-am apucat sa experimentez si acasa.
Una dintre specialitatile culinare pentru care sunt recunoscuti spaniolii este tapasul, o incantare pentru papilele gustative.
Ce este tapasul?
- Sunt gustari mici cu ingrediente foarte gustoase si consistente
- Majoritatea rețetelor de tapas conțin ulei de masline, paprika sau ardei iute, patrunjel, sofran, usturoi, piper și sare.
- Categoriile de tapas sunt diverse de la fructe de mare, sortimente de peste pana la humus si legume
Iti propun 3 variante de tapas care mie imi plac foarte mult. Sunt usor de preparat si foarte gustoase
1. Tapas cu somon afumat si avocado
Ingrediente pentru 2 portii
- 50 gr somon afumat
- 2 feliute de paine crocanta
- 1 avocado copt
- 1 catel de usturoi
- ulei de masline
- lamaie
- sare si piper
Mod de preparare
Unge feliile de paine cu un catel de usturoi taiat pe lung.
Separat taie avocado marunt si mixeaza-l intr-un blender. Adauga zeama de la o lamaie, sare si piper. Compozitia rezultata intinde-o pe feliile de paine unse cu usturoi, peste care adauga felii de somon. In loc de somon poti folosi ton.
Stropeste cele doua tapas-uri cu ulei de masline, sare si piper proaspat macinat.
2. Tapas cu humus
Ingrediente pentru 4 portii
- 75 ml pasta de susan
- 200 gr naut
- 4 feliute de paine crocanta
- 1 lamaie
- 2 catei de usturoi
- masline verzi
- 3 linguri ulei de măsline
- sare
- piper alb
Cum prepari humusul
Pune la fiert intr-o oala humusul pentru 50-55 minute. Dupa ce a fiert il scurgi bine de apa si-l lasi la racit 10 minute. Apoi il mixezi intr-un blender pana obtii o pasta foarte fina.
Pasta de naut o amesteci cu cea de susan cu usturoiul tocat foarte marunt si cu zeama de la lamaie.
Amesteca foarte bine compozitia adugand incontinuu uleiul pana cand pasa devine fina si consistenta. Adauga sare si piper dupa gust.
Cum pregatesti tapasul
Intinde humusul pe cele 4 feliute de paine crocanta si asezoneaza cu masline verzi.
3. Tapas cu avocado, branza si oua
Ingrediente pentru 2 portii
- 1 avocado
- 2 feliute de paine crocanta
- 2 oua
- 4 linguri de crema de branza
- zeama de la o lamaie
- sare si piper
Mod de preparare
Taie avocado si paseaza-l cu furculita pana ce obtii o pasta omogena sau mixeaza-l intr-un blender.
Amesteca pasta obtinuta cu crema de branza, usturoiul si zeama de lamaie, sare si piper.
Separat pregateste ouale ochiuri sau le poti face posate.
Am explicat intr-un articol anterior ce presupune posarea. Voi explica inca odata si in acest articol.
Posarea înseamna pregatirea alimentelor în apa calda sau in alt lichid cald
Cum pregatesti oule posate: Pui apa la fiert intr-o oala, iar cand temperatura ajunge la 70-100 de grade adaugi, faci un mic vartej in oala cu lingura, dupa care adaugi usor ouale (fara coaja). Vartejul format va face ca albusul sa ramana prins de galbenus.
Cand sunt gata lasa-le pentru 10 minute la racit, dupa care adauga-le peste pasta de avocado.
Care dintre cele 3 tapas-uri ti-a placut cel mai mult?