Cum tii piept furiei

Una dintre cele mai mari obstacole in calea fericirii este furia. Filozoful Seneca descria furia drept ''cea mai hidoasa şi mai impatimita dintre toate emotiile".
Nu avem nevoie de dovezi stiintifice ca sa ne dam seama cum acest sentiment ne poate intuneca judecata sau cum ne poate distruge relatiile cu ceilalti. In plus, poate fi o cauza majora a imbolnavirii si a mortii premature. Cercetatori ca dr. Redford Williams de la Universitatea Duke şi dr. Robert Sapolsky de la Universitatea Stanford au efectuat studii care arata ca mania, furia fac rau în special sistemului cardiovascular. Asadar, in momentul in care acceptam furia ca un efect nociv, ne punem urmatoarea intrebare: cum le ţinem piept?
Furia poate fi pozitiva, pe care o poti cunoaste mai ales dupa motivatie precum compasiunea sau responsabilitatea. Daca motivatia ei e compasiunea, furia poate fi un catalizator pentru o actiune pozitiva. Dar uneori acest gen de furie, desi actioneaza ca o forta protectoare si iti da energie, aceasta energie poate sa fie oarba. Iar in cele din urma poate deveni distructiva sau constructiva.
Rabdarea si toleranta, dusmanii furiei
Pentru a invinge furia trebuie sa cultivi rabdarea si toleranta. Pentru a activa aceste doua abilitati trebuie sa dai dovada de o dorinta puternica de a le obtine. Cu cat iti doresti mai mult, cu atat mai mare este capacitatea de a le obtine.
Efectele distructive ale furiei sunt foarte vizibile. De exemplu, cand se naste in tine un gand foarte puternic incarcat de furie, te copleseste imediat si iti tulbura linistea sufleteasca. Furia te arunca intr-o stare de confuzie care nu face altceva decat sa agraveze greutatile pe care le ai.
Pentru a impiedica manifestarea furiei, e bine sa te pregatesti din timp, cultivand bunatatea si compasiunea. Astfel obtii un calm mintal care impiedica aparitia furiei. Iar daca se iveste o situatie de natura sa te infurie, trebuie sa analizezi furia. Sa vezi ce factori i-au dat nastere acestei furii. Este o reactie constructiva sau destructiva? Dupa care trebuie sa faci un efort sa combati furia aplicand rabdarea si toleranta.
''Cand ti-ai invins furia, ai invins cel mai puternic dusman.'' Publilius Syrus
''Cel care alege zambetul in locul furiei este cu adevarat puternic''Proverb japonez
A-ti iesi din fire uneori poate fi sanatos.
E bine sa simti furia, s-o recunosti si sa-i dai drumul. Dar sa nu faci o obisnuita din asta. Daca lasi furia sa se manisfeste si exprime tot timpul, ajunge sa sporeasca, nu sa scada. Daca este lasata necontrolata sau nesupravegheata, tinde sa se agraveze. Cu cat actionezi mai prudent si cu cat incerci mai mult sa reduci acest sentiment, cu atat mai bine.
''Un om furios este mereu plin de otrava.'' Confucius