Anxietatea si cum sa-i devii de hac?

23.01.2020

Traim intr-o lume a stresului si anxietatii, iar societatea nu dispune de posibilitati de inlaturare a frustrarilor si a conflictelor. Cu totii suntem vulnerabili la stres si dispusi la trairi anxioase.

Ti s-a intamplat sa ai de rezolvat o problema dificila, cu multe necunoscute, insa extrem de importanta pentru tine. Ai stiut de la inceput, ca pentru solutionarea ei trebuie sa depui importante eforturi fizice si mintale, sa investesti timp, energie si bani. Desi aceasta problema avea un caracter imperativ, ai evitat-o. Ai cautat motive sa o amani de pe o zi pe alta, iar odata, in sfarsit inceputa, nu ai rezolvat-o complet sau nu ai terminat-o. Si toate acestea, in ciuda faptului ca esti o persoana inteligenta, ai cunostinte si deprinderi corespunzatoare si chiar timp suficient la dispozitie. Se spune, in mod ironic, despre o astfel de persoana ca ii vine greu pana se apuca de lucru si de lasat se lasa foarte usor. In tot acest interval de timp ai stari de neliniste si teama, de neputinta. Psihologii europeni denumesc astfel de trairi stari anxioase.

Ce este anxietatea

Conform dex-ului anxietatea este definita astfel:

ANXIETATE s. f. 1 Împrejurare. 2 Neliniște. 3 Teamă. Stare de neliniste, de așteptare incordata, însotita de palpitatii, jena în respiratie etc., intalnita în unele boli de nervi. 


P. Pichot caracterizeaza anxietatea ca fiind "o stare emotionala care consta, in plan feneomenologic, din trei elemente fundamentale: perceperea unui pericol iminent, o atitudine de asteptare in fata acestui pericol si un sentiment de dezorganizare legat de constiinta unei neputinte totale in fata acestui pericol".

Termenul de anxietate este apropiat celor de frica si anxietate. Frica este o stare a carei cauza nu-ti este prea cunoscuta. Practic nu stii care este cauza. Anxietatea este, asadar "o teama fara obiect".

Ai impresia unei nenorociri iminente pe care o "simti"  ca se apropie, care te apasa, dar pe care nu o poti defini si nici indeparta.  In fata unei noi sarcini te incearca senzatia de incapacitate si de aici tendinta de a fugi de responsabilitate. Treptat, te simti tot mai nesigur, traiesti experiente umilitoare, care iti creeaza un sentiment de autodispret. Pui la suflet tot ce se intampla, te descurajezi, in cazul obstacolelor minore te simti depasit, plangi foarte usor. Ai un sentiment de frustrare si disperare urmata de o activitate tensionata de gasire a unei solutii la problema care te framanta. 

Anxietatea este insotiota de variate modificari fiziologice, hormonale si psihologice. In principal, anxietatea prezinta urmatoarele forme de manifestare:

  • fiziologice: palpitatii, tulburari de respiratie, tremur, slabiciune, uscaciune a gurii, puls accelerat, dificultati de respiratie, ameteli
  • subiective: sentimentul de neajutorare in fata unui pericol real sau imaginar, sentimentul de neputinta, teama
  • comportamentali: performante scazute, activitate dezorganizata
Autori precum Spileberger, Gorsch sau Laushene sustin, ca orice om care este supus unei anumite solicitari intense poate prezenta la un moment dat manifestari comportamentale anxioase. Desi aceasta stare este trecatoare, ea poate persista daca se mentin conditiile care au declansat-o. 

In cazuri extreme, te poate impiedica sa iesi din casa, sa traversezi strada sau sa inti intr-un lift. Daca este lasata netratata, anxietatea se va agrava.

Cum faci fata anxietatii

Sunt mai multe metode pe care le poti aplica pentru a face fata anxietatii. Acestea sunt:

1.  "Cand nu poti sa te impotrivesti unui dusman, atunci fati-l prieten". Altfel spus, sa incerci sa te obisnuiesti sa traiesti in conditiile unei anxietati prezente.

Horia Pitariu sutine aceasta optiune, afirmand ca anxietatea, cand nu depaseste un anumit nivel, are o functie mobilizatoare, Te determina sa percepi realitatea asa cum este ea si sa te angajezi corect in realizarea scopurilor si telurilor proprii.


Rezistenta in fata anxietatii depinde in mare masura de structura personalitatii pe care o ai. Situatiile stresante iti influenteaza conduita, iti determina reactii. Este important ca aceste reactii sa fie adaptative, sa exprime progresul, evolutia. Incapacitatea adaptativa echivaleaza cu stagnare, neputinta, nefericirea. Si astfel ai posibilitatea sa depasesti situatiile grele, conflictele si frustrarile generatoare de stres, sa le rezolvi si sa iesi invingator. 

Din confruntrarea cu experientele neplacute ale vietii, un om cu o personalitate puternica, bine instruita si educata va dobandi o forta mai mare, rezistenta la stres si o mai puternica dorinta de realizare si autoafirmare.


2. Prin autocunoastere afli cum trebuie sa te comporti si cum sa actionezi

Anxietatea poate fi diminuata, chiar eliminata. Trebuie doar sa afli cauzele starilor da neliniste. Este posibil ca acestea sa fie determinate de niste deprinderi gresite. Sa inveti sa te cunosti si sa te intelegi mai bine. Sa descifrezi conflictele interioare si, in mod deosebit, sa imbunatatesti relatiile cu ceilalti oameni. 

Cateva sedinte cu un terapeut sau psiholog te poate ajuta sa inveti anumite strategii pentru a  preveni anxietatea sau pentru a-i face fata, atunci cand se declanseaza.


3. Adoptand un stil de viata sanatos

Adoptarea unui stil de viata sanatos in care sa incluzi activitati fizice, meditatia, ore de odihna suficiente, un regim alimentar sanatos fara cafea, alcool sau fumat, te poate ajuta sa inlaturi  anxietatea.


Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți