Falafel cu naut si qinoua

Azi iti propun un preparat foarte hranitor si sanatos, bogat in proteine si nutrienti: falafel cu naut si qinoua. Pentru cei care nu stiu falafelul este un fel de chifteluta din naut cu condimente. Este un aperitiv foarte des intalnit in Orientul Mijlociu si in intreaga lume araba. Este usor de preparat si foarte aromat.
Nautul este un aliment bogat in proteine si fibre, cu numeroase efecte benefice organismului. Continutul bogat de nutrienti, normalizeaza nivelul glicemiei din sange, imbunatateste digestia, asigura organismului necesarul de proteine si imbunatateste digestia.
Quinoa este una dintre semintele antice, de origine din America de Sud, unde era consumata de incasi si urmasii lor. Este considerata un super aliment, fiind una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale si contine toti cei 9 amino-acizi esentiali.
Iata ce ingrediente ai nevoie pentru acest preparat
- 250 gr naut
- 75 gr qinoua
- 2 cepe
- 1-2 legaturi de patrunjel
- 3-4 catei de usturoi
- 1 lingura de faina/1 ou
- 1 lingurita seminte de chimen macinate
- sare si piper
Cum prepari falafelul de naut
Pune nautul la fiert intr-o oala, dupa ce l-ai lasat la hidratat cu o seara inainte. Lasa-l sa fiarba aproximativ 50-55 de minute pana cand observi ca se inmoaie.
Intr-o alta oala pune la fiert qinoua pe care ai lasat-o, de asemenea, la hidratat cu o seara inainte. O poti lasa la inmuiat si 2-3 ore.
Lasa la racit nautul cu qinoua 10-15 minute dupa care scurge-le bine de apa.
Cat timp lasi la racit nautul si qinoua toaca marunt ceapa, usturoiul si patrunjelul.
Adauga nautul cu qinoua intr-un blender impreuna cu restul ingredientelor si mixeaza pana obtii o pasta fina si omogena.
Ia putina pasta si cu mainile putin umezite formeaza chiftelute. Rotunde sau turtite cum doresti. Daca nu reusesti sa formezi chiftelute atunci mai adauga putina faina ca sa lege mai bine compozitia.
Dupa ce ai format chiftelutele, pune-le la prajit in baie de ulei. Intoarce-le de pe o parte pe cealalta pana cand sunt gata.
Pentru o varianta mai sanatoasa, poti coace chiftelutele la cuptor.
Serveste falafelul cu salata, sos de iaurt sau cu humus.