De ce sa consumi linte rosie

De curand am descoperit un ingredient foarte sanatos si proteic. Este vorba despre lintea rosie. Este cel mai rar sortiment de linte iar in comparatie cu celelalte soiuri, are un gust mai dulceag asemantaor cu cel al nucilor. Se preteaza mai bine la sosuri, piureuri si supe.
Proprietatile nutritionale ale lintei rosii
- este o sursa excelenta de minerale precum fierul, magneziul, fosforul si zincul. Acestea au un rol esential in regenerarea tesuturilor si in formarea globulelor rosii. Pentru a creste si mai mult absorbtia fierului în corp, asociaza lintea cu alimente bogate în vitamina C.
- contine un aport ridicat de acid folic (vitamina B9), pe care corpul o foloseste pentru a furniza energie. Pe langa bvitamina B9 mai contine vitamina B6, acid pantotenic (vitamina B5), tiamina (vitamina B1).
- este considerata una dintre cele mai bogate surse de proteine. Studiile arata ca lintea rosie nu este o proteina completa lipsind din componenta ei doi aminoacizi. Daca vrei sa beneficiezi de toti cei noua aminoacizi foloseste lastarii de linte.
- este bogata in fibre solubile care ajuta la stabilizarea nivelului de zahar in sange, fiind recomandata persoanelor cu diabet si celor supraponderale
- favorizeaza tranzitul si secretia biliara: fibrele solubile continute de lintea rosie formeaza o substanta ca un gel în tractul digestiv, favorizand tranzitul şi secretia biliară.
- stimuleaza sistemul imunitar: lintea rosie este bogata in antioxidanti, fibre, proteine, vitamine si minerale esentiale care stimuleaza functionarea sistemului imunitar si accelereaza vindecarea ranilor.
- previne bolile cardiovasculare: fibrele solubile contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin actiunea de normalizare a nivelului de colesterol din sange.
- energizeaza fara a ridica nivelul zaharului din sange
Lintea rosie poate fi consumata in supa, preparată cu legume sau poate fi adaugata în salate în diverse combinatii, cu ulei de măsline, suc de lamaie si condimente.
In amestec cu orez si qinoua alcătuieste un meniu vegetarian bogat in proteine si cu continut ridicat de fibre.
Ce trebuie sa ai in vedere cand consumi linte rosie
- Dintre toate tipurile de linte, cea rosie fierbe cel mai repede. In circa 20 de minute.
- Sarea se adauga dupa fierbere pentru a evita ca lintea sa se înmoaie prea tare.
- Pentru a suplimenta aportul de aminoacizii necesari corpului, poti asocia lintea cu cereale integrale.