Sushi cu somon afumat si avocado

12.12.2019

A prepara sushi nu inseamna neaparat sa gatesti, e mai degraba o activitate artistica si de abilitati practice. Nu este o reteta tocmai usor de preparat, iar aromele sunt foarte directe, deci este foarte important ce ingrediente alegi. De exemplu, trebuie sa alegi un orez cu bobul scurt deoarece cel cu bobul lung sau basmati se va faramita pentru ca nu este suficient de lipicios.

La sushi-ul clasic se foloseste de obicei peste crud ai atunci trebuie sa alegi unul prospat si de buna calitate cum ar fi somonul, crabul sau tonul rosu. Desigur, posibilitatile sunt nelimitate si poti folosi orice peste, gatit, crud sau afumat. Am ales sa-ti prezint astazi varianta mea preferata de sushi, cea cu somon afumat si avocado.  

Ingrediente (4 porti)

  • 150 gr orez cu bob scurt
  • 4 foi de alge nori
Condimente pentru sos

  • un pliculet pudra de otet pentru sushi
  • 3 lingurite zahar pudra
  • sare dupa gust

Pentru umplutura: 

  • 250 gr file de somon afumat
  • 1 castravete taiat bastonase
  • un avocado taiat fasii
  • zeama de la o lamaie


Optional

  • ghimbir murat
  • wasabi
  • sos de soia


Ustensile

  • covoras de bambus
  • tava de metal
  • folie alimentara
  • un castron cu apa

Iata cum procedezi ca sa-ti iasa sushi asa cum iti doresti

Pune la fiert intr-o oala orezul cu putina sare. Ai grija sa tii vasul acoperit cu un capac dupa ce apa incepe sa fiarba.
De retinut: este indicat ca orezul sa fie usor al dente, nu foare fiert.

Separat, intr-un castron, amesteca toate ingredientele pregatite pentru sos.

Intr-un alt castron pune zeama de la lamaie si adauga feliile de avocado.

Intinde orezul fiert pe tava metalica si toarna sosul incercand sa acoperi uniform. Lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei.

Pregateste spatiul in care urmeaza sa asamblezi sushi: aseaza covorasul de bambus pe suprafata pe care vei lucra. Pune aproape foile de alge si castronul cu apa, de care vei avea nevoie sa-ti clatesti degetele pentru a impiedica orezul sa ti se lipeasca de maini.

Acum urmeaza tehnica de rulare, care este relativ simpla. Odata ce vei prinde ideea va fii foarte usor.

Ia foaia de alge nori si aseaz-o cu partea lucioasa in jos, pe covorasul de bambus, Presara pe toata suprafata algei un strat subtire de orez lasand un spatiu liber de aproximativ un centimetru. La final acest spatiu va fi umezit ajutand la tinerea ruloului lipit. Adauga somonul in feliute subtri si fasii de avocado.
Apuca marginea covorasului de bambus si pliaza cu grija, astfel incat foaia de alge sa se ruleze in jurul compozitiei, presand usor pentru ca amestecul sa fie cat mai compact in interior. Ruleaza pana cand foaia de alga formeaza un sul in jurul orezului.

De retinut: este important sa rulezi cat mai bine sushi-ul pentru a nu se desface atunci cand va fii taiat.

Inveleste rulourile de sushi in folie alimentara si mentine-le la frigider pana in momentul servirii.
Inainte de servire taie ruloul in feliute egale si, asezoneaza, dupa preferinta, cu sos de soia, wasabi sau ghimbir murat.
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți