Chec cu afine si fulgi de ovaz
Pentru un boost de sanatate si energie pentru intreaga zi iti propun sa incerci checul cu afine si cu fulgi de ovaz. Reteta este usor de preparat si foarte bogata in nutrienti, fier si vitamine.
Continutul ridicat de fibre al ovazului ajuta la reglarea digestiei si la echilibrarea nivelului de zahar in sange, iar antioxidantii continuti de afine neutralizeaza radicalii liberi ce determina imbatranirea. Pe langa aspectul nutritional, checul cu afine si cu fulgi de ovaz are si un gust minunat.

Iata ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara checul cu afine si fulgi de ovaz
250 g de faina (eu folosesc faina neagra)
200 g fulgi de ovaz
30 grame seminte chia
2 oua
150 g de zahar brun
75 g de unt
200-250 ml de chefir
250 g de afine
o lingurita praf de copt
o lingurita de scortisoara
un praf de sare
esenta de vanilie
Mod de preparare
Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.
Amesteca intr-un bol faina, praful de copt, scortisoara si un praf de sare. Amesteca pana se incorporeaza toate ingredientele.
Intr-un alt bol pune ouale, chefirul (sa nu fie prea rece) untul topit, zaharul si esenta de vanilie. Bate cu telul pana obtii o compozitie omogena. Dupa care adauga fulgii de ovaz si semintele de chia (dupa ce au fost hidratate in prealabil) si amesteca in continuare. Toarna continutul peste faina si celelalte ingrediente. Amesteca pana cand aluatul devine omogen.
Amesteca afinele cu o lingura de faina si apoi incorporeaza-le in aluat.
Adauga compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetat cu hartie (daca nu ai hartie poti tapeta cu faina).
Baga tava la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute.
Cand tarta este gata, o lasi la racit inainte de a o portiona in felii.
Poti servi checul alaturi cu un pahar cu lapte de migdale (sau cocos, dupa preferinte) la micul dejun sau ca gustare intre mese.
Se poate pastra intr-un recipient inchis etans pana la 3 zile.
Poti adapta reteta pe gustul tau, inlocuind afinele cu orice fel de fructe de padure precum mure, zmeura sau coacaze.