Zaharul-un pericol pentru sanatate

Zaharul te poate aduce pe culmile bucuriei
insa nu este benefic pentru sanatate, acesta putand declansa afectiuni destul de grave asupra organismului
Medicii atentioneaza ca zaharul este considerat ca fiind unul dintre cele mai mari droguri. "Poate ca pare ceva exagerat sau cam tras de par, totusi zaharul este cel mai periculos drog al vremurilor de azi şi este usor de obtinut," este raspunsul pe care Paul van der Velpen, directorul serviciului de sanatate din Amsterdam l-a dat la intrebarea "Care este cel mai periculos drog?''
Inselator prin gust, zaharul starneste in organism o furtuna de dezechilibre. Toata lumea stie ca produsele cu zahar provoaca diabet, favorizeaza cresterea colesterolului si afecteaza inima. Altfel spus, platim placerea gustativa cu felii de sanatate.
Sfecla de zahar se compune din 50 de constituienti. Zaharul numai din unul: zaharoza. Prin rafinare zaharul isi pierde enzimele si toti ceilalti constituienti necesari vietii. Ii lipsesc 20-30 de elemente nutritive, alaturi de care a coexistat in sfecla si trestia de zahar. Pentru a fi metabolizat, zaharul fura din rezervele organismului magneziu, calciu, vitamina B si enzime. In momentul in care zaharul ia din rezervele de magneziu ale organismului, slabeste sistemul imunitar.
Zaharul actioneaza nefast asupra pancreasului, care isi epuizeaza rezervele de fabricare a insulinei, ceea ce duce in scurt timp la imbolnavirea de diabet. De asemenea, zaharul micsoreaza aportul de crom din organism, crescand riscul de infarct miocardic, iar neutralizarea vitaminei B1 de catre zahar provoaca palpitatii, ulcere gastrice, tulburari ale sistemului nervos si probleme de circulatie.
Exista studii care demonstreaza ca zaharul consumat in exces de catre copii poate duce la aparitia starilor de anxietate, concentrare mentala dificila si stari de indispozitie.
Zaharul are un efect negativ asupra elasticitatii pielii, favorizand aparitia ridurilor, dand un aspect de imbatranire prematura a tenului.
Pentru a evita multiplele efecte nocive pe care le declanseaza zaharul in organism, nutritionistii recomanda ca zaharul sa fie inlocuit cu mierea naturala de albine. In cazul in care ne este dificila procurarea mierei putem recurge la asa-zisul zahar invertit. De asemenea poti micsora efectele negative ale acestuia prin alegerea unor variante mai bune precum zaharul brun sau prin limitarea consumului zilnic.
Iata cum prepari zaharul invertit
Ai nevoie de 1 kg de zahar, 450 gr apa, o lingurita de acid citric. Toate acestea se fierb timp de 10 minute, obtinandu-se astfel un amestec de doua monozaharide (glucoza si fructoza), cu putere de indulcire dubla fata de zahar. Acidul citric continut de zaharul invertit previne anumite maladii, sporeste asimilarea calciului in intestin, previne formarea calculilor renali, dizolva sarurile acidului uric si are proprietati antiinfectioase.